keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Sähkökuunnittelu - Älyä vai ei?

Sähkösuunnittelua pohtiessamme ajattelimme ensin, että meille tulee jokin kodinohjausjärjestelmä. Vaihtoehtoja ja mielipiteitä tähän on todella paljon, emmekä itsekään vielä tiedä, minkä järjestelmän ehkä haluaisimme. Vai riittäisikö meille sittenkin järkevästi suunniteltu perinteinen sähköistys, jossa on kuitenkin liike- ja hämärätunnistimia, hälytysjärjestelmä sekä jonkinlainen älylukko? Tämä on yksi ehkäpä vaikeimmista päätöksistä talon suunnittelussa. Varsinkin kun kustannusvaikutuksia kodinohjausjärjestelmän ja perinteisen sähköistyksen välillä on vaikea vertailla.

Seuraaviin asioihin haluamme kuitenkin kiinnittää huomiota sähkösuunnittelussa:
  • Mahdollisesti aurinkopaneelit katolle, vähintäänkin varaus
  • Varaus akustoille
  • Tulevaisuuden varalle sähköautojen latauspisteet autotalliin
  • Reilusti pistorasioita
  • Pistorasioita myös kaappien sisään johtoviidakoiden välttämiseksi
  • Sähköisesti kaukosäätimellä avautuva autotallin ovi
  • Hämäräkytkimiä ja liiketunnistimia
  • Älylukko
  • Hälytysjärjestelmä ja jonkin verran etähallintaa ja seurantaa
  • Kotona / poissa-kytkin, josta saa sammutettua tietyt valaisimet ja pistorasiat kotoa lähdettäessä
Tavoitteenamme on tehdä energiatehokas koti, jossa on maalämpö, jäähdytys sekä varaus aurinkosähköjärjestelmälle. Nykyisissä lämpöpumpuissa ja ilmanvaihtokoneissakin on kuitenkin älyä jo itsessään. Niiden vuoksi ei siis välttämättä tarvita kodinohjausjärjestelmää. Uskoisin, että ilman varsinaista kodinohjausjärjestelmää sähköistyksestä saa täysin riittävän tarpeisiimme.

Mahdollista aurinkopaneeleiden määrää emme ole vielä tarkemmin pohtineet, emmekä muutenkaan arvioineet sähkön kulutusta. Yli tarpeen sähköä ei kannata tuottaa, sillä siitä saatava hinta on huomattavasti pienempi, kuin ostettavan sähkön hinta siirtomaksuineen ja veroineen. Aurinkosähköä tulee eniten juuri keskellä päivää, kun ei ainakaan arkisin olla kotona. Tästä syystä akusto saattaisi olla järkevä ratkaisu paneeleiden kanssa. Tässä vaiheessa projektia saatamme kuitenkin tyytyä pelkkään varaukseen, jotta pysymme varmasti budjetissa.

Myöhemmin asennettavissa paneeleissa on myös se etu, että sähkönkulutus on paremmin tiedossa kun talossa on asuttu muutama vuosi. Myös paneeleiden tekniikka kehittyy, sekä hinnat laskevat varmasti vielä nykyisestä tasosta, vaikka paljon on jo tapahtunut viime vuosina.

Sähkösuunnittelua päästään aloittamaan kunhan talopaketin  kilpailutus on saatu loppuun ja lopulliset kuvat talosta piirrettyä. Uskoisin että tällä viikolla meillä on talotoimittaja valittu ja reilun kuukauden kuluttua kuvat siinä vaiheessa, että sähkösuunnittelu voidaan aloittaa. Sitä ennen olisi tarkoitus saada myös keittiö ja muu kalustus suunniteltua karkealla tasolla, jotta pistorasiat ja valaisimet osataan suunnitella juuri oikeisiin paikkoihin.

Sähkökalusteista silmää miellyttää eniten Berker R.1-sarja. Pyöreästä muodosta huolimatta se on modernin ja yksinkertaisen näköinen.

Berker R.1

Sähkösuunnitelman lisäksi täytyy tehdä valaistussuunnitelma, jota on pohdittu jo aiemmassa blogikirjoituksessa. Ennen valaistussuunnittelun tekoa täytyy tehdä myös lopullinen päätös mahdollisesta stretch-katosta ja siitä, missä tiloissa tulee olemaan valokatto. Stretch-katosta kiinnostuimme luettuamme siitä Koti rakennetaan tunteella-blogista. Valokatto voisi olla toimiva ratkaisu WC:ssä, sulkutilassa sekä mahdollisesti eteisessä ja kodinhoitohuoneessa. Se antaa tasaisen häikäisemättömän ja kirkkaan valaistuksen. Katto toteutetaan valoa läpäisevän stretch-katon alle asennettavilla led-nauhoilla.







3 kommenttia:

  1. Meillä tulee myös tuo kotona/poissa kytkin. Eipä tarvitse juoksennella kengät jakassa sammuttamaan jotan valoa lähtiessä. Ja kotiin palatessa samat valot syttyvät mitä oli viimeksi jätetty "päälle" näppärää.

    Tuota älyvalo juttua myös mietittiin ja kun saatiin tietää hintoja pelkkä tekniikka maksaa 5-15k€ + asennus. Totesimme ettei niin paljon haluta siihen laittaa rahaa, jotte esimerkiksi puhelimella voisi valoja ohjailla. Kuitenkin kaikki valot meillä tulee olemaan upotettuja ledejä, ja kaikki säädettäviä. Mikäli joku joskus kehittää edullisen ohjain yksikön valokatkaisian taakse, pystyy pienellä vaivalla ottamaan sen tekniikan käyttöön. Koska kaikki valot on säädettäviä.

    Kun sähkötöitä tehdään suosittelen vielä pyörimään asunnossa, itsekkin asensin muutaman ylimääräisen pihan jotta sain pari lisä rasiaa aika tärkeisiinkin paikkoihin. Aivan kaikkea kun on hankalaa paperilla suunnitella. :P
    Rakennusvaiheessa oli helppo sähkömiehen kanssa asentaa ylimäärästä piuhaa kaikkialle minne halusin lisää "tekniikkaa".

    Onnea projektiinne ja pitkää pinnaa sitä tarvitaan.

    Mikko

    VastaaPoista
  2. Tuota valaistussuunnitelmaa me olemme etukäteen jo miettineet. Nyt pitäisi vielä päästä kunnolla asian äärelle. Kun löytäisi sähkötyöt ammattilaiselta edullisesti, olisi se jo voiton paikka. Sekä osaavuus toki on myös tärkeä.
    https://www.sahkoasennuksia.com/sahkotyot

    VastaaPoista
  3. Todella paljon on kaikenlaisia älytoimintoja nykyään. Meiltä ei sellaisia löydy, ei edes turvajärjestelmää. Olisihan se hyvä jos ainakin se löytyisi. Varmasti nyt jos rakennettaisiin talo, lisäisimme myös tuota älyjärjestelmää sinne. https://www.lesec.fi/jarjestelmat

    VastaaPoista