keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Täydellisten sävyjen etsintä

Täydellisen sävyjen löytäminen hirsi, sekä paneeli pinnoille on mietityttänyt paljon. Tarkoituksena on jättää paljon puupintaa näkyville, mutta tummuminen tulisi estää. Omaa silmää ei kuitenkaan miellytä paljon käytetty valkovahaus, jossa mänty näyttää usein hieman vaalean punaiselta. Myöskään liian peittävä valkoinen sävy ei miellytä. Alkuun oli tarkoitus käsitellä osa seinistä peittävällä valkoisella, mutta olemme päätymässä siihen, että kaikki hirsi- ja paneelipinnat ovat puun värisiä.

Vantaan suunnalla liikkuessani muistin lukeneeni Suomen Luonnonmaalit-nimisestä maalikaupasta ja selailleeni myös heidän nettisuvujaan. Päätin sitten ajella Vantaan ja Keravan rajan lähellä olevaan liikkeeseen kysymään, josko heillä olisi sopivia tuotteita testattavaksi. Itse olin ajatellut esimerkiksi Colorian öljyvahaan, mutta myyjän suosituksesta päädyin kuitenkin Tremaxiin ja Auron kuultomaaliin. Kuultomaalia ostin sekä värittömänä, että valkoisen ja värittömän sekoituksena. Sekoituksessa oli 50 % valkoista ja 50 % väritöntä.

Ulkomaaliksi on etsinnässä kuultava musta. Testiin lähti Pihkatex mustaksi sävytettynä. Pihkatexin lisäksi testasin myös Virtasen 4 Öljyn Laatuamalia, josta saa tilattua pienen näytepakkauksen ilmaiseksi.

Testimaalien löydyttyä oli aika etsiä sopivaa mäntypaneelia kokeiluihin. Useammassa rautakaupassa asioidessani tarjolla oli vain kuusipaneelia tai valmiiksi valkolakattua mäntyä. Lopulta paikallisesta Starkista lölytyi sopivaa paneelia kokeiluihin. Sahautin yhden pitkän paneelin puolen metrin pätkiksi, jotta maalaaminen onnistuu väliaikaisasuntomme parvekkeella.

Välineet valmiina testaukseen

Ensin levitin osaan paneeleista Tremaxia kahteen kertaan niin että annoin paneeleiden kuivua välissä pari tuntia. Heti levityksen jälkeen väri oli kellertävä. Kuivuttuaan keltaisuus oli poissa.

Tremax märkänä

Alla olevassa kuvassa tummemmat paneelit ovat kaksi kertaa Tremaxilla käsiteltyjä ja vaaleammat käsittelemätöntä, toistaiseksi vielä tummumatonta paneelia. Kuva on otettu pari päivää Tremax-käsittelyn jälkeen.

¨
Tremaxilla käsiteltyä ja käsittelemätöntä mäntypaneelia

Alla olevassa kuvassa on vasemmalla pystyssä Auron kuultomaali käsittelemättömällä paneelilla ja kaikki vaakasuuntaan olevat paneelit on ennen kuultomaalia käsitelty kahteen kertaan Tremaxilla ja annettu sen jälkeen kuivua.

Pystypaneelissa ja alimmaisena olevassa vaakapaneelissa on samat kuultomaalit eli toisessa päässä väritön ja toisessa 50 % väritöntä sekoitettuna valkoiseen. Ylhäältä alaspäin paneeleissa on värittömään kuultomaaliin sekoitettu 20 %, 10 % ja 5 % valkoista kuultomaalia.

Tremax- ja kuultomaalikokeiluja

Tremaxin vaikutuksen huomaa parhaiten kaikkein valkoisimmissa paneeleissa. vasemman yläkulman pystypaneelissa on sama kuultomaali kuin oikean alakulman paneelissa. Punertava sävy on selvästi poissa. Omaan makuumme tuo valkoinen oli kuitenkin liian valkoinen, vaikka kaunis sekin on.

Yllä olevista paneeleista meitä miellytti eniten toinen alhaalta päin katsottuna, jossa on 5 % valkoista kuultomaalia värittömän joukossa. Sävy on sopivan vaalea, mutta eri näköinen kuin valkovahatut pinnat. Lopputulos on kauniin mattapintainen, eikä sitä juuri huomaa käsitellyksi, ellei ole käsittelemätöntä paneelia rinnalla.

Ulkomaaleista Virtasen 4 Öljyn laatumaali osoittautui makuumme turhan peittäväksi. Itseäni yllätti myös maalin erittäin paksu koostumus. Pihkatex oli huomattavasti ohuempaa ja siinä yllätti erittäin pitkä kuivumisaika. Vasta noin viikon kuluttua käsittelystä pinta oli täysin kuiva. Sävy ja peittävyys ovat kuitenkin juuri sitä mitä haemme. Puun syyt näkyvät kauniisti mustasta sävystä huolimatta.


4 Öljyn Maali ja Pihkatex märkänä

Pihkatex

Näiden lisäksi olisi tarkoitus kokeilla Organowoodia tai Sioo:ta pystypaneeleita ja terasseja varten. Myös näiden kokeilu olisi hyvä tehdä nyt, sillä lopullinen sävy näkyy vasta pidemmän ajan kanssa. Haussa on kaunis harmaantuneen puun sävy.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta! Auttaa paljon omaan pohdintaan hirsirunko käsittelyyn. Ootko miettinyt rautasulfaattia terassille? :) (Instagram: @myllylampi)

    VastaaPoista
  2. Hei!
    Mihin sävyyn lopulta päädyitte? Onko seinienne sävy säilynyt muuttumattomana vai onko havaittavissa jotain tummentumaa/kellertävyyttä tms?
    Olisiko sinulla joku follow up kuva mahdollisesti?
    Oliko Tremax ja Auro helppo levittää tasaisesti vai tarvitaanko jotain niksejä?

    VastaaPoista