maanantai 29. toukokuuta 2017

Päättämättömän sisustajan väripohdinnat

Edellisestä rakennuskerrasta viisastuneena ajattelin aloittaa maalien ja vahojen sävyjen pohtimisen hyvissä ajoin ja testata ne ennen päätöstä. Nyt olen kuitenkin alkanut pohtimaan jo tehtyjäkin värivalintoja. Talon ulkoseiniin on tulossa kuultava musta sävy ja sen lisäksi terasseihin, katosten harvalaudoituksiin ja katoksen pystyverhoiltaviin osiin joko lehtikuusta tai puuta harmaannuttavalla aineella käsiteltyä puuta. Puun harmaannuttamiseen olen löytänyt ainakin kahta eri vaihtoehtoa Organowood sekä Sioo:x. Aluksi olimme siis miettineet vain lehtikuusta, mutta nyt paremmalta vaihtoehdolta tuntuu tuo harmaannutettu puu.

Kuvan tapainen harmaan sävyinen pystylaudoitus vaihtelevan levyisillä laudoilla voisi sopia korkean hirren rinnalle. Sama väri jatkuisi sitten terasseissa luoden yhtenäisen ilmeen. Suuret terassit myös näkyvät sisältä alas asti olevista ikkunoista. Harmaan puun sävy sopisi hyvin yhteen betonilattioiden kanssa, joita mietimme sisätiloihin.


Tumma puu, harmaa terassi ja kallio sopivat hienosti yhteen. Kuva täältä

Hienon värinen terassi yhdistettynä mustaan taloon. Kuva lainattu täältä.

Ulkoseiniin miellyttävä sävy olisi esimerkiksi Tikkurilan Valtti Color piki, mutta mietimme vielä muitakin vaihtoehtoja. 

Valtti kuullote sävy Piki

Tilasin näytteen Virtasen 4 Öljyn Laatumaalista, vaikka se saattaakin olla hieman liian peittävä makuumme. Testaamme kuitenkin senkin ennen lopullista päätöstä. Virtasen maalia saa tilattua ilmaisen näytepakkauksen täältä. Toimituskin on erittäin nopea. Maali oli noudettavissa heti seuraavana päivänä valitsemastani Värisilmä-myymälästä.

4 Öljyn laatumaali musta

Virtasen sivuilta löytyvästä valikosta löytyi toinenkin hirsitaloon sopiva ulkomaali. Virtasen Tervapetsi, jonka saisi sävytettyä myös samaan mustaan sävyyn kuin tilaamani näyte 4 Öljyn Laatumaalista. Tekisi mieli kokeilla tämäkin vaihtoehto mikäli se on lopputulokselta kuultavampi.

Sisävärien suhteen pohdinta onkin ollut ulkoväriä vaikeampaa. Ikkunan karmien suhteen olin pitkään sitä mieltä, että ne ovat mustat ja keittiö mustavalkoinen. Pohtiessani keittiön värejä, alkoi hieman pehmeämpi värimaailma kuitenkin tuntua hyvältä. Kvikin sivuilla ihastuin tähän vaaleanharmaaseen keittiöön. Tyyliin sopivat hyvin mm. mustat pinnakaiteet, jotka meille on tulossa portaikkoon.

Kvikin keittiö vaalean harmailla ovilla

Sisäkarmien värivalinta tuntuu vaikealta. Olisiko joku alla olevista puun värisistä karmeista kivempi kuin musta? Vai osaan tiloista puun väriset ja osaan mustat karmit? Valkoisia en kuitenkaan halua. Lisäksi alla olevat värit kuuluvat vakioväreihin ja mustat karmit ovat saatavissa vain lisähintaan.

Piklaksen sisäkarmien vakiovärit

Sisäseiniin on etsinnässä peittävää valkoista ja väritöntä puuvahaan. Valkoisen ja puun värisen seinän välillä pitää olla selkeä kontrasti. Ei siis sellaista kuultavaa valkoista, jota on käytetty usein hirsitaloissa. Valkoista olen ajatellut oleskelutilan kaikkiin ulkoseiniin ja puun sävyä olohuoneen ja aulatilan jakavaan seinään molemmin puolin, niin että yhtenäinen paneelipinta jatkuu alakertaan asti. Makuuhuoneet olisi tarkoitus jättää hirsiseinien osalta puun värisiksi. Vain keskimmäisestä makuuhuoneesta, jossa on vain yksi ulkoseinä, paneloidaan yksi väliseinä. Muut makuuhuoneiden väliseinät tulevat kipsilevystä.


Yläkerran pohjakuvaAlla muutamia Osamocolorin vaihtoehtoja joita ajattelin kokeilla. 


Osmocolor Uvivax 7200 väritön ja 7256 valkokuulto sekä 3186 mattalumi

Myös Bloomin paneelivahaa sekä Colorian öljyvahaa on käytetty monissa hirsitaloissa. Täytynee siis testata myös ne.

Bloom paneelivahan sävyt

Jokin puuvahaa peittävämpi vaihtoehto saattaisi siis kuitenkin olla kivempi valkoisiin seiniin. Onnea nikkaroimassa-blogissa on esitelty hengittävä ja peittävän valkoinen maali, joka sopii hirsipinnoille. Hän käytti seinissä itselleni aiemmin täysin tuntematonta Auron maalia, joka olisi sävytettävissä Tikkurilan maalien kanssa samaan sävyyn.

Muiden sisäseinien puuvahojen lisäksi pitäisi löytää saunaan sopiva käsittelyaine sillä puuvahaa ei suositella käytettäväksi saunassa. Sen pitäisi olla kellastumista estävää ja väritöntä. Sauna tulee olemaan hyvin pelkistetty tyyliltään. Vuoden 2014 asuntomessujen kohde Honka Kaarnassa sekä 2016 Honka Markissa oli saunassa luonnollisen sävyiseksi jätetty hirsipaneeli.

Honka Kaarnan sauna

Honka Markin sauna. Kuva täältä.

Saunan tyyliin sopisi esimerkiksi nämä Custom Art-lauteet. Päädyt jäisivät näkyviin kokolasisen seinän kanssa.
Custom Art - lauteet

Näiden pohdintojen jälkeen siis pitäisi hakea hirsipaneelia ja testattavaksi ainakin seuraavia tuotteita:
  • Väritön puuvaha
  • Hieman valkoisella sävytetty puuvaha
  • Peittävä valkoinen puuvaha tai hengittävä maali
  • Saunaan sopiva väritön puunsuoja
  • Sioo:x tai Organowood
  • Musta kuultava hirsipinnoille sopiva ulkomaali

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti