maanantai 22. toukokuuta 2017

Valaistuksen suunnittelua

Edellisessä kodissa meillä oli sisustusvalaisimet vain keittiön pöydän yläpuolella. Sähkösuunnittelua tehdessä ajattelimme että, laitetaan nyt vain valaisinpistorasiat ja myöhemmin sitten ostetaan valaisimet. Sitä myöhempää ajankohtaa ei sitten ikinä tullut, vaan kuusi vuotta meillä oli pelkät yleisvalaisimet. Nyt ajattelin huomioida sisustusvalaisimet jo valaistussuunnitteluvaiheessa ja miettiä paikat tarkemmin. Järkevin paikka valaisinpistorasialle ei välttämättä ole esim. keskellä makuuhuonetta. Sisustusvalaisimien lisäksi tulee toki yleisvaloja, jotka voivat olla melko huomaamattomat.

Valaistuksen suhteen olemme ajatelleet seuraavaa:
  • Keittiön kaapistoihin kiinteät led-valot, jotka antavat epäsuoraa valoa ylös ja alas
  • Porrasaukkoon näyttävä sisustusvalaisin tai useammasta valaisimesta koostuva ryhmä
  • Huomaamattomia yleisvalaisimia eri tiloihin
  • Portaisiin sisustusvalaisimien lisäksi esim. led-nauhat
  • Himmennysmahdollisuus ainakin olohuoneeseen
  • Liiketunnistin ainakin eteiseen ja sulkutilaan
  • Ulkovalaisimet ajastuksella
Kuvassa oleva Tapio Wirkkalan valaisin on ollut lapsuudessani mummolan olohuoneen nurkassa olevan pöydän yläpuolella. Sille haluaisin löytää kivan paikan uudesta kodista. Ruokapöydän päälle se on kuitenkin turhan pieni yksinään. Valaisimeen pitää myös ostaa vielä siihen kuuluva lamppu. Nyt siinä on ihan tavallinen hehkulamppu.

Mummolan aarteita: Tapio Wirkkalan valaisin

Norrman Copenhagenin Amp sopisi hienosti ruokapöydän päälle

Toinen ihana vaihtoehto ruokapöydän päälle olisi muutama tällainen.

Tala Vornoi I


Kahden kerroksen korkuinen tila porrasaukossa kaipaa katseenvangitsijaksi näyttävää valaisinta.


Norman Copenhagenin Bell-valaisin sopisi tuohon tilaan hienosti, joko useamman valaisimen ryhmänä tai sitten yksi iso valaisin keskelle porrasaukkoa. Mikäli päädymme useamman valaisimen ryhmään, pitää miettiä mikä olisi järkevä tapa laittaa valaisimet kattoon. 4-6 kpl valaisinpistorasioita ei välttämättä näytä hyvältä.

Norman Copenhagen Bell

Bell-valaisinta on neljää kokoa. Värejä on valkoinen, beige, harmaa ja musta.

Mikäli päädymme pohtimaamme stretch-kattoon, se mahdollistaisi huomaamattomat led-valaisinratkaisut sisustusvalaisimien lisäksi. Alla olevat kuvat ovat Ninapinnan sivuilta.

Ulkovalaisimia tulee katoksiin, terassille sekä pihalle korostamaan kiviä ja kallioita. Talon tyyliin sopisi hyvin ajattoman tyylikäs Ketosen Lumo-sarja, joita löytyy, niin seinä- sekä kattokiinnitteisinä että pylväsvalaisiminakin. Näiden lisäksi tulee mahdollisesti jotain huomaamattomia terassien kattoihin kiinnitettäviä valaisimia.
Ketonen Lumo seinä- ja pylväsvalaisin

Maahan tuleva valaisin sopisi hienosti korostamaan kallioita, joita tontillamme on. En kyllä osaa sanoa onko kallion juurella riittävästi pehmeämpää maata, jotta alla olevan kuvan mukaisen valaisimen saisi laitettua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti