keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Takan suunnittelua

Aluksi haaveenamme oli massiivinen takka-leivinuuni. Mietimme kuitenkin olisiko leivinuunille käyttöä. Meillä kun takka on ollut lähinnä tunnelman luoja ja sisustuselementti. Aloimme sitten pohtia kevyempää vaihtoehtoa. Takka on myös autotallin yläpuolella paikassa, johon ei ole mahdollista laittaa kantavaa seinää. Senkin vuoksi on järkevämpää valita hieman kevyempi takka.

Olohuoneessa on kohtuullisen vähän ehjää seinäpintaa suurien ikkunoiden vuoksi. Luonteva paikka takalle löytyikin saarekkeen päästä, josta se näkyy myös lasitetulle terassille. Arkkitehti oli piirtänyt takan erilleen saarekkeesta. Itselleni tuli kuitenkin heti mieleen takan yhdistäminen siihen. Ensimmäisellä käynnillä takkaliikkeessä pohdimme hieman normaalia ylemmälle tasolle nostettua takkaa kahteen suuntaan olevalla lasiluukulla ja tason alle jäävällä takkapuukololla.

Takan paikka saarekkeen päässä

Sitä hetken aikaa pohdittuani sain idean takasta, jossa tuli on keittiön tason korkeudella ja takan reuna jatkuu yhtenäisenä kivitasona keittiön saarekkeen kanssa. Schmidtin takkasydämistä tähän tarkoitukseen sopisi loistavasti kolmilasinen hissiluukullinen Schmidt Ekko U -malli. Takan alle eli saarekkeen jatkoksi haluaisin vielä kolon takkapuille.


Visioni mukaista takkaa ei Googlen kuvahaullakaan löytynyt. Ei siis ainoaakaan kuvaa, jossa takka olisi saarekkeen jatkona. Ainoastaan alla olevan kuvan mukainen takka on vähän sinne päin. vaikka sekään ei varsinaisesti jatku keittiön tasolle. Takan luukku vaikuttaa kuitenkin mittasuhteiltaan sopivalta miettimääni takkaan. Siinä sivulasit sekä etulasi ovat suunnilleen samankokoiset.


Kuvahaulla löytynyt takkakuva virolaisen takkakaupan sivuilta

Tämä kuva mukanamme lähdimme uudelle käynnille takkakauppaan kysymään olisiko se edes mahdollista toteuttaa. Ja olihan se. Kuvissa on luonnos tästä hieman tavallisuudesta poikkeavasta takkaratkaisusta mustana sekä valkoisena.


Saarekkeeseen yhdistetty takka mustana

Saarekkeeseen yhdistetty takka valkosena


Suunnitelma keittiön sijoittelusta

Takkapuiden paikat täytyy vielä miettiä. Luonnoksessa ne eivät näytä ihan niin hyvältä kuin olin ajatellut. Olin suunnitellut koloa vain takan alle, mutta siitä jää turhan pieni. Ehkä kivemman näköinen ratkaisu olisi takka ilman koloa ja sitten joku erillinen kori puille.

Saarekkeelle ja takalle varattu tila on kokonaisuudessaan noin 90 cm syvä ja 360 cm pitkä. Takkakin pitää siis suunnitella hyvissä ajoin, jotta saamme suunniteltua siihen liittyvän saarekkeen. Saarekkeeseen on suunniteltu kaappeja vain keittiön puolelle ja olohuoneen puolelle olisi tarkoitus laittaa paikka korkeille jakkaroille.


Kuvista näkee vähän huonosti, mutta kivitaso siis jatkuu yhtenäisenä takan reunalta saarekkeeseen. Kolmilasisen luukun ansiosta tuli näkyy lasitetulle terassille, olohuoneeseen sekä keittiöön. Takka on siis vähän kuin nuotio keittiön tasolla.


2 kommenttia:

  1. Hieno idea, toteutuksesta tulee varmasti upea! Alkuperäisestä takkaleivinuuni-ajatuksesta sen verran, että meillä oli sellainen ja uunissa ei tahtonut kovat lämmöt pysyä hyvin, liekö vika toteutuksessa kun oli yhteinen pelti uunilla ja takalla.

    Meillä on edelleen takkasuunnittelu vaiheessa, kun en ollut tarpeeksi ajoissa miettimässä asiaa arkkitehtikuvavaiheessa, ja sille varattu tila jäi nyt turhan ahtaaksi...

    VastaaPoista
  2. Hieno idea! Meidän takassa on myös tuo tulipesä normaalia korkeammalla. Minusta se näkyy niin paremmin koko tilaan. Ja vaikka aluksi vannoimme varaavan takan nimeen, meillä on kiertoilmatakka (ensitulet kylläkin vielä kokematta).

    VastaaPoista