tiistai 2. toukokuuta 2017

Tontin haasteet ja mahdollisuudet pihan suunnittelussa

Tonttivalinnassa oli haluamallemme alueella tarjolla muutamia tasamaatontteja ja suurin osa rinnetontteja. Meidän valintavuorolla tasamaatonteista oli jäljellä enää yksi. Olimme kuitenkin päätyneet jo tontteja järjestykseen numeroidessa tähän 1088 neliöiseen kallioiseen rinnetonttiin, joka tuo toki omat haasteensa suunnitteluun, mutta on valmiina varmasti hienon näköinen.

Kuva tontilta joulukuussa 2016 ennen kaupungin tekemää puiden kaatoa.

Me emme varsinaisesti ole viherpeukaloita, joten pihan tulisi olla helppohoitoinen. Tontti on metsäinen ja kivikkoinen. Suuri osa siitä tuleekin jäämään luonnontilaiseksi. Tämän määrää jo rakennustapaohjekin. Tontilla suuri osa on plt2-aluetta, joka tulee säilyttää metsäisenä.


Tässä suora lainaus rakennustapaohjeesta koskien plt-2-aluetta: " Plt-2-alueet ovat istutettavia tontin osia, joilla oleva kasvillisuus tulee säilyttää. Nämä alueet liittyvät ympäröiviin metsiin, ja ovat siten myös välittäviä vyöhykkeitä rakennetun ympäristön ja luonnonmetsän välissä. Alueen osan ei tarvitse olla luonnontilainen, vaan sitä voi käsitellä metsäpuutarhana. Kasvilajistossa suositaan viereisen metsän puu-, pensas- ja maanpeitelajistoa, joista voi käyttää myös koristelajeja. Plt-2-alueille ei  saa rakentaa  rakennuksia. Maastoa kunnioittavat ja siihen kevyesti liittyvät  rakenteet, esimerkiksi terassit, voivat olla mahdollisia."

Oman haasteensa pihan suunnitteluun tuo myös rakennustapaohjeessa kohta, jossa sanotaan että nurmettomien käytävien ja kulkureittien tulee olla ensisijaisesti hiekka- tai kivituhkapäällysteisiä. Kovien, vettä läpäisemättömien päällysteiden käyttöä tulee välttää. Lisäksi käytettäessä betoni- tai luonnonkivipäällysteitä saumavälien tulee olla leveät ja nurmetetut. Suurimman haasteen ohje tuo pihan kadunpuoleisen osan suunnitteluun. Hiekka tai kivituhkapäällyste ei tule kysymykseen varsinkaan autotallin ja sisäänkäynnin edessä.Esimerkkikuvat rakentemistapaohjeesta, joka löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Korkeuseroa tontilla on reilu kolme metriä. Alakertaan pääsee siis katutasolta ja yläkerran terassit ovat korkeimman kohdan kanssa samalla korolla. Tontin korot pyritään säilyttämään nykyisen mukaisina. Vain tontin takaosan matalimpaan osaan tarvitaan hieman täyttöä. Rakennustapaohje sanoo että tontin korot tulee liittää luontevasti ilman selkeitä näkyviä pengerryksiä ympäröivään maastoon ja naapuritontteihin. Matalat tukimuurit ovat kuitenkin sallittuja.

Näiden pohjalta syntyi ajatuksia pihasta ja toivoisimmekin että:
  • Talon etupuoli ja talon seinustat joko liuskekivestä tai jostain vettä läpäisevästä betonikivestä
  • Talon ympärillä isot terassit
  • Paljulle paikka terassin yhteyteen
  • Rajoille ei suoria pensasaitoja vaan havupuita näkyvyyttä suojaamaan
  • Tontti pidetään metsäisen näköinen
  • Nurmikkoa voi olla vähän takapihan puolella (ei välttämätöntä)
  • Rinteet ja osa muutakin pihaa päällystetään kuntalla
  • Pihan rakentamisessa voidaan hyödyntää louhetta ja kiviä, joita löytyy tontilta
  • Terassien lisäksi haluamme pihalle kattamattoman nuotiopaikan tulen tekoa varten
Vaihtoehdoksi liuskekivelle on löytynyt muutamia vaihtoehtoja talon edustan tekemiseen. Näistä yhtenä esimerkkinä Ruduksen Louhi-kivi josta löytyy lisätietoa täältä.


Mielestäni louhikivi sopii tyyliltään hyvin metsäiseen maisemaan, kuten yllä olevassa kuvassakin. Mieluiten kuitenkin saumaisin sen hikalla, joskin niin karkealla että se edelleen läpäisee vettä, mikäli tuohon päädymme. Monissa kuvissa sitä on käytetty myös talon seinustojen rajaamiseen. Mielestäni siinäkin siistimpi vaihtoehto, kuin usein käytetty kivimurske.

Kuva lainattu Suomen asuntomessujen sivulta

Yllä olevassa kuvassa on käytetty kunttaa ja havukasveja myös heinäseipäistä tehty aita on kivan näköinen. Saattaisi sopia myös meidän pihaan hieman matalampana versiona, joskaan kaikille sivuille aitaa ei edes tarvita. Jotenkin haluaisin kuitenkin kevyesti rajata kaupungin puistoaluetta pihasta. Tiivistä suorassa rivissä olevaa pensasaitaa siihen ei kuitenkaan mielestäni tarvita, eikä se sovi pihan tyyliinkään.

Alla olevissa kuvissa on esimerkkejä kivan näköisistä nuotiopaikoista, jotka sopivat ympäröivään metsäiseen pihaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti